Akıllı Eğitim ve İyi Uygulamalar (10)

Akıllı eğitim hizmeti, yenilikçi eğitim sistemlerinin teknolojik ekipmanların yardımıyla öğrencilere etkileşimli eğitim olarak sunulmasıdır. Bu sistem, geleneksel eğitimden farklı olarak birbirine entegre olmuş sistemlerden oluşmakta ve öğrencinin bilgiyi daha hızlı ve istenilen düzeyde öğrenmesini amaçlamaktadır. Akıllı eğitim sistemlerinin en önemli özelliği, sistemin merkezinde öğrenci bulunduğu için devamlı olarak yenilenebilmesidir.
Elektronik cihazlar sayesinde, “Uzaktan Eğitim” adı verilen zamandan ve mekandan bağımsız eğitim sistemi yaygınlaşmakta, bilgi teknolojilerine karşı yetkinlik kazanan öğrenciler, öğrenme sürecinde inisiyatif alabilmektedirler. Bu sayede, eğitim süreci yaşamın her anına ve alanına yayılabilmektedir.
Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile uygulamalı öğrenim ve konuların içselleştirilmesi sağlanırken, simülasyonlarla öğrencilerin bilgi düzeyleri anlık olarak tespit edilebilmekte, öğrencilere ait kişisel veriler kullanılarak bireye özel eğitim imkanı sağlanabilmektedir. Yapay gerçeklik sayesinde istenen laboratuvar ortamı ve deney şartları, hızlı ve düşük maliyetle sağlanabilmektedir.
Web 2.0 temelli, interaktif, görsel sunum, ses ve animasyonlarla desteklenen sosyal yazılımlar sayesinde, ders içi etkinlikler ders sonrasında da desteklenebilmekte, bu yazılımlar çeşitli sosyal mecralarda yayınlanabilmektedir. Bu sayede eğitimler de sosyalleşmekte ve öğrencilerin katılım oranı artmaktadır. UNESCO’nun 2008 yılı eğitim istatistiklerine göre, bu uygulamalar sayesinde 1999 ve 2006 yılları arasında okul yaşamını sonlandıran öğrenci sayısı 103.000.000’dan 75.000.000’a düşmüştür.
UNESCO’nun yapmış olduğu bir araştırmaya göre, akıllı telefon ve tabletlerden kitap okumak, basılı kitaba göre 300-500 kat daha hesaplıdır ve bu sayede gelişmiş düzeydeki ülkelerle gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkeler arasındaki okuryazar oranındaki farkın daha hızlı kapanacağı öngörülmektedir.
Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda faaliyete geçen “Fatih” projesi ile tüm öğrencilere tabletler dağıtılmış, sınıflara akıllı tahtalar kurulmuş ve eğitimin interaktif olarak yapılması sağlanmıştır.
Portekiz’in kuzeyinde bulunan 4 okulda gerçekleştirilen bir çalışmada, 12-13 yaşlarındaki bir grup öğrenciye dersler simülasyon yöntemiyle anlatılmış, bu metodu kullanarak eğitim gören grubun %20 daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.
UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehir Teknolojileri ve İyi Uygulamalar konulu tez çalışmasından alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.