Akıllı Sağlık ve İyi Uygulamalar (9)

Akıllı sağlık hizmeti, tedaviye ihtiyacı olan kişilere daha koordineli ve kaliteli hizmet sunmak için bilgi teknolojileri, görüntülü tele-tıp, uzaktan hasta takibi, mobil sağlık ve akıllı yanıt sistemlerinin birlikte veya ayrı ayrı kullanıldığı sistemlerdir. Bu sistem, vatandaşlar için önleyici bakımı ve tedavi edici hizmetleri desteklemekte, kişilerin yaşam koşullarını iyileştirmektedir. Akıllı sağlık çözümleriyle sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı olabilecek bireylerin bu hizmetlere erişim olanakları da artırılmaktadır.
Akıllı sağlık hizmetinde, ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği, entegrasyon zorlukları, siber güvenlik tehditleri ve rakip sistemler arasında iletişim zorluğu gibi bazı zorluklar olmasına rağmen, bu sistem sayesinde daha sağlıklı bir nüfus elde edilmekte, vatandaşların huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmesi sağlanmakta, tıbbi maliyetler azaltılmakta, tüm sistem üzerindeki verimlilik artırılmakta ve sağlık göstergelerindeki eşitsizlikler azaltılmaktadır.
Boston’da faaliyet gösteren bir hastanede kalp yetmezliği hastalığı bulunan 3.000 hastaya evde izleme ve takip cihazları dağıtılmış, bu cihazlar sayesinde hastaların durumu anlık olarak uzaktan takip edilerek kilo, tansiyon ve diğer bazı tıbbi veriler düzenli olarak hastane bilgi sistemine iletilmiştir. Bu sistem sayesinde, 3 hemşire ile 250 hasta düzenli olarak takip edilebilmiş, bu hasta grubu arasında hastaneye başvuru sayısı %44 oranında azaltılarak, yaklaşık 10.000.000 ABD Doları tasarruf sağlanmıştır.
Türk bilim insanı Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın geliştirdiği, üç boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanan ve akıllı telefonlara monte edilerek çalışan “özel tanı kiti” sayesinde, HIV gibi hastalıklar, Ecoli gibi bakteriler ve hazır gıdalardaki alerjenler tespit edilebilmektedir. Bu önemli buluş International Commission for Optics ödülüne layık görülerek, 10’u aşkın ülkede ticari olarak kullanılmaktadır.
Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından hizmete sunulan “e-Nabız” projesi sayesinde, vatandaşlar sağlık verilerine web sitesi veya mobil uygulama aracılığıyla her yerden ulaşabilmekte, sağlık geçmişini görüntüleyebilmekte, tekrarlayan tetkiklerden kurtulabilmekte, aldıkları sağlık hizmetlerini değerlendirebilmekte ve 112 Acil Butonu sayesinde acil durum bildirimi yapabilmektedir.
Singapur’da yaşlı ve engellilere dağıtılan özel çipli kartlar sayesinde, trafikte karşıdan karşıya geçerken trafik ışıkları özel olarak bekletilmektedir.
Seul’de yaşlı ve engellilere dağıtılan ikinci el akıllı telefon ve tabletler sayesinde, yaşlı ve engellilerin sağlık durumu düzenli olarak takip edilmekte ve gerekli durumlarda acil müdahale sağlanmaktadır.
Çin’in Şincan kentinde, tüm ev ve ofislere panik butonları yerleştirilerek, yaşlı, engelli ve hastaların bu düğmeye basmaları halinde acil yardım almaları sağlanmaktadır.
Hong Kong’da kullanıcıların evlerine kurulan bir iletişim butonu aracılığıyla, tüm yıl boyunca yaşlı, engelli ve ihtiyaç sahiplerine 24 saat ücretsiz acil durum desteği sağlanmaktadır.
Avustralya’da sigara içen yetişkinlerin sayısını %10’a indirmek amacıyla, “My QuitBuddy” isimli bir mobil sağlık platformu kurulmuştur. Platform ayrıca, sigaranın sağlığa zararları hakkında farkındalığı artırma ve bırakma girişimlerini destekleme hedefini de içermektedir. İngiltere’de bir hastanenin acil servis bölümünde yapılan bir çalışmada, akıllı telefon uygulaması kullanımı sonucunda, acil serviste yatan hastaların anlık durumunun bildirilmesi %18’den %33’e yükselmiştir.
UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehir Teknolojileri ve İyi Uygulamalar konulu tez çalışmasından alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.