Akıllı Şehir Teknolojileri (3)

Akıllı Şehir Teknolojileri (3)

Akıllı şehir kavramı, son yıllarda birçok çevrede sıklıkla dile getirilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri, akademisyenler ve diğer ilgililer bu konuda bazı ortak söylemlere sahip olsalar da, yapılan araştırmaların ortak yönü henüz akıllı şehir kavramına ilişkin yaygın ve kabul görmüş tek bir tanımın bulunmadığı yönündedir.

Deloitte’e göre akıllı şehir; “Şehrin daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve daha verimli olması amacıyla bilgi iletişim teknolojilerinin sağladığı çözümleri, odağına insanı alarak, ilgili tüm paydaşların ve kurumların sahipliğinde, kişisel verinin gizliliği ve diğer etik kuralları ihlal etmeden, katılımcı ve şeffaf bir şekilde uygulayabilen ve kendini sürekli geliştirerek öğrenen şehirdir”.

Avrupa Komisyonu’na göre akıllı şehir; “Sürdürülebilirlik, ekonomik gelişim ve yaşam kalitesi faktörlerine bağlı olarak tanımlanan ve şekillenen bir kavramdır”.

Birleşik Krallık İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanlığı’na göre akıllı şehir; “Şehirlerin daha yaşanabilir ve daha dayanıklı olması, ayrıca ortaya çıkan zorluklarla daha hızlı mücadele edilebilmesi için birçok adımı olan bir süreçtir”.

ABD Enerji Bakanlığı’na göre akıllı şehir; “Yollar, köprüler, tüneller, raylı sistemler, hava alanları, limanlar, iletişim ağları, su ve enerji kaynakları, katma değer sağlayan başlıca binalar dahil olmak üzere, şehrin tüm kritik altyapı koşullarının takip edildiği ve entegre olarak yönetildiği, kaynak kullanımının optimize edildiği, önleyici koruma önlemlerinin planlandığı, güvenlik unsurlarının izlendiği ve vatandaşa hizmetin en üst seviyeye getirildiği şehirlerdir”.

Uluslararası Standartlar Enstitüsü’ne göre akıllı şehir; “Şehrin planlamasını, yönetimini, inşasını ve akıllı hizmetleri kolaylaştıracak nesnelerin interneti, bulut bilişim, büyük veri ve entegre coğrafi bilgi sistemleri gibi yeni nesil bilgi iletişim teknolojilerinin uygulandığı yeni bir kavram ve yeni bir modeldir”.


UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehir Teknolojileri ve İyi Uygulamalar konulu tez çalışmasından alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.