Akıllı Teknoloji ve İyi Uygulamalar (14)

Akıllı teknoloji, ev, ofis, cep telefonu ve araba gibi günlük yaşamımızın artık vazgeçilmez noktalarını tek bir kablosuz bilişim teknolojileri platformunda birleştirmekte, bu nedenle de akıllı şehirlerin ana unsurlarından biri olmaktadır.
Akıllı teknolojiler, kesintisiz bağlantı sağlamakla birlikte, yüksek hızlı geniş bant bağlantılarının, Nesnelerin İnterneti, Wi-Fi, 4G ve 5G teknolojilerinin de benimsenmesini içermekte, aynı zamanda da müşteri odaklı özel uygulamaların ve teknolojilerin işlevini de sağlamaktadır.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne göre; “Akıllı teknoloji konusundaki ana aktör olan Bilgi İletişim Teknolojileri, sanayi sektörleri arasında verimliliği artırmakta ve yatay olarak birbiriyle bağlanan sistemlerle elde edilmiş akıllı ulaşım sistemleri, akıllı su, enerji ve atık yönetimi gibi inovasyonların gerçekleşmesine olanak sağlamaktadır”.
Dünya Bankası’na göre; “Ses, veri, metin ve görsel tabanlı Bilgi İletişim Teknolojileri, bilgilerin toplanmasını, işlenmesini, aktarımını ve sunumunu, donanım, yazılım, ağ bağlantısı ve medyadan faydalanarak sağlamaktadır”.
Akıllı teknolojilerde, bilginin iletimi amacıyla makineden makineye haberleşme ağları, kablolu teknoloji, Wi-Fi teknolojisi ve uydu teknolojisinden faydalanılmaktadır. Kablolu sistemler, tüm vatandaşların uygulamalarının içerdiği veri paylaşımının ana omurgasını oluşturmaktadır. Başlıca kablolu teknolojiler, Enerji Nakil Hattı Haberleşme (PLC), Fiber Haberleşme, DSL ve ADSL’dir. Bunun yanı sıra Wi-Fi teknolojisi ve GPS gibi uydu teknolojileri de önemli veri iletim sistemleridir. Makineden makineye haberleşme ağları sayesinde vatandaşlar, sokaklardaki kirlilik yoğunluğunu takip edebilir veya radyasyon düzeyi belli bir seviyenin üzerine çıktığında otomatik bir alarm sistemi ile uyarılabilirler. İlgili kurum ve kuruluşlar, bu ağları park ve bahçelerin optimize şekilde sulanması ve şehir aydınlatmasında kullanabilirken, su sızıntılarını veya elektrik kaçaklarını kolayca tespit edebilir ve çöp kutularının doluluk oranlarını takip edebilirler.
İstanbul’da şehir içi toplu taşıma araçlarında, hava alanlarında ve park bahçelerde vatandaşların kullanımına sunulmuş ücretsiz Wi-Fi erişimi mevcuttur. Bunun yanı sıra, şehir içi otobüslere yerleştirilen usb şarj adaptörü ve park bahçelere kurulan “Akıllı Bisiklet Şarj Ünitesi” sayesinde vatandaşların, kesintisiz bir iletişime sahip olmaları amaçlanmaktadır.
Chicago’da kent yöneticileri, açık ağ üzerinden giga boyutunda hız elde edebilmek için, yeni açık fiber optik ağına yatırım yapmakta ve bu sayede, dinamik ve rekabetçi bir pazar oluşturarak teknoloji şirketlerinin kente yerleşmesi ve yatırım yapması için özendirici bir etken olmasını amaçlamaktadırlar. Benzer şekilde “Akıllı Chicago Sürdürülebilir Geniş Bant Benimseme Programı”, kentin geri kalmış 5 bölgesinde ekonomik kalkınmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Rio de Janeiro’da kurulan Şehir Operasyon Merkezi ile, 30 belediye ve devlet kurumları arasında bilgi akışı kesintisiz ve güvenli şekilde sağlanmaktadır. Bu sistem ile, tüm şehir kurumlarının koordinasyonunu ve birbirleriyle iletişimini sağlamak yoluyla olağandışı durumların ve olayların asgariye indirgenmesi amaçlanmaktadır. Yağmur ölçerler, radarlar, gps sistemleri vb. akıllı sensörlerden gelen veriler toplanarak bu merkezde analiz edilmekte ve kamuyu uyarmak adına bilgiler yayınlanmaktadır.
New York’ta telefon kulübeleri, aynı zamanda tam kapsamlı bir bilgi merkezi olarak hizmet vermekte ve kulübelerde iletişim kurmanın yanı sıra, haber izlemek, çevredeki indirimli alışveriş olanaklarından haberdar olmak ve kablosuz internetle bağlantı kurmak mümkün hale gelmektedir.
İspanya’nın Santander kentinde, yüzbinlerce akıllı sensör, binlerce yüksek çözünürlüklü kamera ve yüzlerce ölçüm cihazının topladığı büyük veriler, özel olarak tesis edilen insansız bir analiz merkezinde değerlendirilmekte ve bu sayede, trafik yoğunluğundan hava kirliliğine, elektrik ve su arızalarından indirimli alışveriş olanaklarına kadar birçok bilgi, akıllı telefon uygulamasıyla vatandaşlara ulaştırılmaktadır.
UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehir Teknolojileri ve İyi Uygulamalar konulu tez çalışmasından alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.