Akıllı Turizm ve İyi Uygulamalar (11)

Akıllı turizm, turizm sektöründeki turist ve turistik faaliyet verilerinin işlenerek, bölge turizmine olan talebin artmasını, turistlere kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlerin sunulmasını, açılan yeni kanallarla daha fazla sayıda kişiye ulaşılmasını ve çevre dostu turizm politikaları oluşturulmasını sağlamaktadır.
Bilişim araçlarının fiziksel altyapıyla doğru ve tam entegrasyonunun sağlanması, turistlerin yaşam kalitesini iyileştirerek hareket kabiliyetini artırmakta, kaynakların sürdürülebilirliğini ve düzenli dağıtımını sağlamaktadır.
Teknolojinin turistik faaliyetlerde kullanılmasıyla birlikte, turistlerden toplanan eş zamanlı verilerle turist hareketleri gözlemlenebilmekte ve kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetler sunulabilmektedir.
İstanbul’da pilot olarak seçilen müzelere yerleştirilen kablosuz sinyal cihazlarıyla ziyaretçilere daha interaktif bir müze deneyimi yaşatılmakta, ziyaretçilerin uygun vakitlerine göre kişiselleştirilmiş gezintiler oluşturulmakta ve çoklu dil desteği ile eser bilgilendirmeleri yapılmaktadır.
Amsterdam’da şehre yerleştirilen ve şehir içinde 3 km’ye kadar veri alışverişi yapabilen kablosuz sinyal cihazlarıyla turistlere çeviri hizmeti verilmekte ve şehir içindeki kalabalık yönetilebilmektedir. Bu cihazlar, düşük enerjili Bluetooth teknolojisini kullanan konum tabanlı bir sisteme sahiptir.
New York’ta turistler, halkın kullanımına açık mekanları “Nyrestroom” adı verilen bir portal uygulamasında bulunan interaktif harita üzerinde işaretleyebilmekte ve mekanın temizlik durumu ve personeliyle ilgili anlık bilgi paylaşımı yapabilmektedirler.
UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Nesnelerin İnterneti Tabanlı Akıllı Şehir Teknolojileri ve İyi Uygulamalar konulu tez çalışmasından alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.