Günümüzde Yapay Zeka Uygulama Örnekleri (4)

Günümüzde Yapay Zeka Uygulama Örnekleri (4)

1950’lerde yapay zekanın öncülerinden olan Alan Turing, bir yapay zekanın zekasının sayısal olarak ölçülemeyeceği, bunun yerine davranışlarının değerlendirilmesinin gerektiğini söyledi ve günümüzde çok tartışılan bir yapay zeka testi önerdi: Turing Testi. Bu test, bir hakem, bir insan ve bir makine ile gerçekleştirilmektedir. Hakem, yarışmacıları göremeyeceği bir noktadan onlara sorular sorar. İki yarışmacı da, sorulara cevaplar verir. Eğer bu teste hakem olarak katılanların belirli bir oranı, insan ile makineyi birbirinden ayırt edemezse; o makine "yeterince insansı" olarak kabul edilir.

Yapay zeka her ne kadar çoğu kişi tarafından "vücutlu bir robot" gibi düşünülse de, aslından bundan çok daha fazlası olduğu aşikardır. Günümüzde kullanılan birçok elektronik eşya, evler, arabalar, hatta şehirler yapay zeka ile donatılmış durumdadır. Aşağıda yaygın olarak bilinen bazı yapay zeka uygulamalarına örnekler verilmiştir:

Apple Siri: Üreticisi tarafından "işlerinizi halletmenize yardımcı olacak akıllı kişisel yardımcınız" olarak tanımlanan Siri’ye bir yemeğin tarifi sorulduğunda, Google veya Wikipedia gibi araçları kullanarak sonuçlar çıkarabilmekte ve kullanıcıya sunabilmektedir. Bunun dışında Siri, hava durumu ile ilgili tahminler iletebilmekte, kullanıcının ajandasına işlediği bir toplantının adresini GPS ile bularak kullanıcıyı bu adrese yönlendirebilmektedir.

Microsoft Cortana: Öğrenen makinalara örnek olabilecek bir uygulama olan Cortana, kendisini "akıllı kişisel yardımcı" olarak tanımlamaktadır. Cortana, kullanıcının bilgisayarındaki öğeleri bulmasında yardımcı olmakta, takvimleri yönetmekte, paketleri takip etmekte, dosyaları bulmakta ve kullanıcısıyla sohbet etmektedir. Daha önceden sorulan bir sorunun kendisini ve cevabını hatırlayarak, sonraki soruların cevaplarını daha etkili bir şekilde bulabilen Cortana, ne kadar çok kullanılırsa kullanıcı deneyimi de o kadar kişiselleşmektedir.

Google Now: Google tarafından geliştirilen akıllı asistan Google Now, Microsoft Cortana´nın öğrenme algoritmasını biraz daha karmaşıklaştırarak, kullanıcısıyla sohbet edebilmektedir. Örneğin, Google Now´a "Eve gitmek istiyorum." denildiğinde, kullanıcıyı ev adresine yönlendirebilmektedir. Ancak bu işlem tamamlandıktan sonra, herhangi başka bir bilgi vermeksizin "Sence ne kadar sürede oraya varırım?" diye sorulduğunda, "ora"dan kişinin neyi anlatmak istediğini anlayabilmekte ve yanıt verebilmektedir.

IBM Watson: Watson, karmakarışık hastane kayıtlarını analiz ederek, mantıklı desenler keşfedebilen ve bundan öğrendiği sonuçları kullanıcısına raporlayabilen bir sistemdir. Kullanıcısıyla konuşabilmenin ve sorulan sorulara yanıt verebilmenin yanında, doktorların öngöremeyeceği kadar veriyi bir arada işleyerek, teşhis ve tanıda tavsiyelerde de bulunabilmekte, daha önceden incelediği hastalardan yola çıkarak tedavinin en uygun nasıl yapılabileceği ile ilgili fikirler de öne sürebilmektedir.

IPSoft Amelia: Bir çeşit akıllı müşteri temsilcisi olan Amelia, otomatik müşteri hizmetleri makinalarının aksine, müşterilerin ses tonlarından yola çıkarak onların duygusal hallerini algılayabilmekte ve uygun duygularla cevap verebilmektedir. Amelia, sadece mantıksal çıkarımlarda değil, duygusal çıkarımlarda da bulunabilmektedir.


UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Yapay Zeka Uygulamaları ve Yapay Zekanın Geleceği konulu akademik çalışmadan alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.