Yapay Zeka Nedir? (2)

Yapay Zeka Nedir? (2)

Yapay zeka veya bilimsel adıyla mantıksal analiz robotu, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun insana özgü nitelikler olan akıl yürütme, anlam çıkartma ve geçmiş deneyimlerden öğrenme gibi yüksek zeka gerektiren faaliyetleri, insan zekasının çalışma modelini örnek alarak gerçekleştirmesi olarak ifade edilebilir.

MIT Bilgisayar Bilimleri Laboratuvarı’ndan Edward Fredkin, BBC International ile yapmış olduğu bir röportajda, yapay zekanın ne derece önemli olduğunu şu ifadelerle anlatmaktadır: "Tarihte üç büyük olay vardır. Bunlardan ilki evrenin oluşması, ikincisi yaşamın başlaması, üçüncüsü ise yapay zekanın ortaya çıkmasıdır."

Yapay zeka ile ilgili bir çok bilim insanı çok çeşitli tanımlarda bulunmuştur. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

Genesereth ve Nilsson’a göre yapay zeka; "akıllı davranış üzerine bir çalışmadır. Ana hedefi, doğadaki varlıkların akıllı davranışlarını yapay olarak üretmeyi amaçlayan bir kuram oluşturmasıdır."

Tesler’e göre; "şu ana kadar yapılmayanlardır."

Axe göre yapay zeka; "akıllı programları hedefleyen bir bilimdir."

Slage’ye göre ise; "insanların yaptıklarını bilgisayarlara yaptırabilme çalışmasıdır."

Günümüze bakarak gelecekte yapay zeka araştırmalarının hangi noktaya ulaşacağını öngörmek çok zor değildir. İnsan aklına benzetilmiş yapay beyin ve yapay bilinç sistemi, insan aklı kadar esnek ve duyguları olan bir karar alma mekanizması, uzman sistemler kadar yetkin bir bilgi birikimi ile yapay zeka, gelecekte insan zekasına bir alternatif oluşturabilir.


UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Yapay Zeka Uygulamaları ve Yapay Zekanın Geleceği konulu akademik çalışmadan alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.