Yapay Zekanın Tarihçesi (3)

Yapay Zekanın Tarihçesi (3)

Yapay zekayla ilgili çalışmalar, dönemlere bölündüğünde yaygın kanaatle dört dönemin öne çıktığı görülmektedir.

Tarih Öncesi Dönem: Binlerce yıl önce Yunan mitolojisinde Rüzgar Tanrısı zannedilen Daedelus’un "yapay-insan" denemesi.

Karanlık Dönem (1965-1970): Bilgisayar uzmanları, düşünen bir mekanizma geliştirmiş ve sadece verileri yükleyerek akıllı bilgisayarlar yapmayı hedeflemişlerdir. Bu dönemde çok az gelişmeler elde edilmiş ve kısa süreli bir bekleme dönemine girilmiştir.

Rönesans Dönemi (1970-1975): Bilim insanları, hastalıkların teşhisi gibi çok önemli sistemler geliştirmişlerdir. Bu dönem, sonraki dönemlere ışık tutacak ve yapay zeka çalışmalarına ivme kazandıracak çalışmaların yapıldığı dönemdir.

Ortaklık Dönemi (1975-1980): Yapay zeka ile ilgilenen bilim insanları, dil ve psikoloji gibi diğer bilim dallarından da yararlanmaya başlamışlardır.

Girişimcilik Dönemi(1980-?): Yapay zeka, geliştirildikleri laboratuvarların dışına çıkarılarak, gündelik hayatın içerisinde kullanılmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır. Bu dönem, halen devam etmektedir.


UYARI: Bu makale, Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mehmet Selçuk Batal´a ait Yapay Zeka Uygulamaları ve Yapay Zekanın Geleceği konulu akademik çalışmadan alıntılanmıştır ve tüm yasal hakları yazarına aittir. Kaynak gösterilse dahi yazarın izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması ve tekrar yayınlanması yasal olarak suç teşkil edecektir.